Airco_Onderhoud_

AIRCO BIJVULLEN MET ONZE AIRCO SERVICE

De airco-installatie van uw auto is niet onderhoudsvrij. Het systeem verliest jaarlijks een gedeelte van het airco vloeistof, ook wel koudemiddel genoemd. Dat is heel normaal. Wanneer de airco van de auto na verloop van tijd beschikt over te weinig koudemiddel ontstaat er slijtage. Een reparatie kan zomaar oplopen tot meer dan €500. Bovendien veroorzaakt een matig of slecht werkende airco een veel hoger brandstofverbruik. Laat dus jaarlijks een airco check uitvoeren. Bij vakgarage is dat meestal GRATIS.

 

WAT KOST AIRCO BIJVULLEN?

Een goed onderhouden airco-installatie in uw auto betekent niet alleen comfortabel autorijden maar draagt ook zeker bij aan de verkeersveiligheid. ‘Frisse bestuurders’ reageren alerter en zijn tot dertig procent minder vaak betrokken bij auto-ongelukken. Vakgarage heeft drie verschillende airco onderhoud pakketten. Om de airco bij te vullen gebruikt Vakgarage altijd de beste producten.
 

AIRCO SERVICE
KOSTEN AIRCO ONDERHOUD
Aircocheck & Refresh  GRATIS of slechts € 19,95*
Airco Reiniging & Refresh€ 39,95
Airco Combiservicebeurt R134A € 149,-**
Airco Combiservicebeurt R1234YF € 199,-***

*Gratis bij APK of onderhoud. 
**Prijzen zijn inclusief recycling en o.b.v. koudemiddel R134A met een maximum van 500 gr.
***Prijzen zijn inclusief recycling en o.b.v. koudemiddel R1234YF met een maximum van 250 gr.

AIRCO SERVICE: KOEL IN DE ZOMER, HELDERE RAMEN IN DE WINTER

Heerlijk, een koele auto in de zomer en heldere, onbeslagen ramen in de winter! Met een airco rijdt u comfortabel, geconcentreerd en ontspannen. Ook uw airco heeft onderhoud nodig. Laat hem daarom regelmatig controleren door Vakgarage. Dankzij onze aircoservice werkt uw airco optimaal in elk seizoen, zodat u altijd geniet van een heerlijk klimaat in uw auto. 

Goed airco-onderhoud voorkomt problemen. Aan een goed werkende airco raakt u zo gewend. En dan kunt u al gauw denken dat het systeem helemaal geen onderhoud nodig heeft. Maar niets is minder waar: zelfs een goed werkende airco verliest 8% tot 10% koudemiddel per jaar. En dus wordt de koelcapaciteit van uw auto na een paar jaar fors minder. Bovendien kan een tekort aan koudemiddel de compressor beschadigen. En een nieuwe compressor kost 800 euro of meer! Voorkom zo’n dure reparatie en laat uw airco op tijd bijvullen bij Vakgarage. Wij zijn specialisten op het gebied van airco-onderhoud. 

 

WAT HOUDT DE AIRCOSERVICE VAN VAKGARAGE IN?

De aircospecialisten van Vakgarage zorgen ervoor dat uw airco in optimale conditie blijft. Dit voorkomt dure reparaties en nare luchtjes die brandende ogen, geïrriteerde luchtwegen en hooikoorts kunnen veroorzaken. Vakgarage heeft een speciaal controle- en onderhoudsprogramma voor aircosystemen. Naast het onderhouden van airco's bouwen wij ze ook in. Vraag naar de kosten bij uw Vakgarage. 

HOE WERKT HET AIRCOSYSTEEM VAN UW AUTO?

Instromende (warme) buitenlucht wordt door de airco afgekoeld. De airco van een auto bestaat uit een gesloten systeem waarin onder druk een koudemiddel wordt rondgepompt. Het is een natuurkundig principe: door verandering van druk kan de temperatuur worden beïnvloed. De specialisten van de Vakgarage in uw regio vertellen u graag meer over de werking van uw airco. 

De airco van een auto heeft verschillende onderdelen.

 1. Compressor verplaatst het (lage druk) gasvormige koudemiddel naar de condensor (hoge druk).
 2. Het opgewarmde koudemiddel wordt door de condensor gepompt. Hier staat het zijn warmte af aan de rijwind of middels een fan. Door de temperatuursdaling wordt het middel vloeibaar.
 3. De filterdroger verwijdert vuil en vocht.
 4. Het vloeibare koudemiddel in de airco, nog steeds onder hoge druk, stroomt naar het expansieventiel. Dat reduceert de druk door een geringe hoeveelheid koudemiddel door te laten.
 5. In de verdamper wordt het koude middel weer gasvormig. Door de drukverlaging gaat het koken. Dit ontrekt warmte aan de buitenlucht. De aanjager blaast deze koele lucht langs de verdamper in de auto. 

TIPS GEBRUIK AIRCO VAN UW AUTO

Met onze tips kunt u energie besparen en uw airco in goede conditie houden.

Koel een erg warme auto eerst met open ramen en deuren, zodat de meeste warmte kan vervliegen.
Schakel de airco vijf minuten voor aankomst uit: zo beperkt u condensvorming en daarmee de kans op schimmel.
Zet uw airco minimaal eens per week tien minuten aan, ook in de winter. Dit voorkomt lekkages door uitdroging en nare luchtjes door stilstand.
Ten slotte: laat uw airco jaarlijks gratis controleren door uw Vakgarage!

COOLE TIPS

 • Zet de airco minstens één keer per week 10 minuten aan. Dit voorkomt lekkages en nare luchtjes.
 • Zet de airco niet te koud. Het verschil met de buitentemperatuur kan het best niet groter zijn dan 6 graden.
 • Zet voor vertrek kort de deuren of ramen open, zodat de meeste warmte verdwenen is. 

 

Tips voor een goede conditie van de auto airco

 • Parkeer uw auto zomers bij voorkeur in de schaduw. 
 • Is de auto erg warm, zet dan voor vertrek eerst de deuren open, of rijd even kort met de ramen open. Dat voert de meeste warmte snel uit de auto af en uw airco wordt niet onnodig zwaar belast. 
 • Zet de airco minimaal eens per week 10 minuten aan. Dit voorkomt lekkages door uitdroging van pakkingen en afdichtingen en zorgt ervoor dat uw airco optimaal blijft werken. 
 • Stel de temperatuur maximaal zo’n 5 graden onder de buitentemperatuur in, het temperatuurverschil tussen binnen en buiten wordt anders te groot. 
 • Schakel de airco 5 minuten voor aankomst uit. Dit voorkomt condensvorming in de installatie en daarmee de kans op schimmel en dus onaangename geuren. 
 • Laat uw airco 1 keer per jaar controleren door Vakgarage. Bij een APK of onderhoud is dat GRATIS.

Doe de airco test

U kunt heel gemakkelijk zelf constateren of uw airco onderhoud nodig heeft. Kunt u 2 of meer vragen met JA beantwoorden? Dan wordt het tijd voor een bezoekje aan Vakgarage!

 • Koelt de airco minder goed?
 • Duurt het langer voordat uw ramen condensvrij zijn?
 • Is het langer dan een jaar geleden dat uw airco is gecontroleerd?
 • Komt er een muffe geur uit uw airco?
 • Krijgt u last van verkoudheid, keelpijn, geïrriteerde luchtwegen of tranende ogen in de auto?
 • Rijdt u vaak korte afstanden?
 • Houdt u uw airco aan tot u op uw bestemming bent?
 • Heeft u het gevoel dat de auto meer brandstof verbruikt?

Laat een Airco Check uitvoeren door Vakgarage. Tegelijk met een APK of onderhoudsbeurt is dat helemaal GRATIS.

Plan Nu Uw Aircocontrole!

Wacht niet langer! Maak vandaag nog een afspraak en laat uw airco controleren.